De uppmärksammar kvinnodagen i Falun: Därför behövs dagen fortfarande

Uppdaterad
Publicerad

Den åttonde mars uppmärksammas den internationella kvinnodagen över hela världen. Här ger Karin Lind Martinsen på kvinnojouren Kullan tre anledningar till att dagen fortfarande behövs år 2022.

Runt om i landet och i världen uppmärksammas internationella kvinnodagen på olika sätt under måndagen. I Falun arrangerar Sisters Unite Dalarna en manifestation i centrala Falun där man välkomnar allmänheten att delta för att bland annat belysa våldet som män utsätter kvinnor för.

– Vi har alldeles för mycket att göra. På ett sätt är det positivt att folk hör av sig till oss, det visar att man vågar prata om de här sakerna och att man vill ha en förändring, men att det ens ska behövas en kvinnojour 2022 är ju förfärligt, egentligen, säger Karin Lind Martinsen som är verksamhetschef på kvinnojouren Kullan som ingår i nätverket.

Pandemin kan ha påverkat

Enligt Jämställdshetsmyndigheten kan pandemin ha haft effekt på flera områden när det kommer till jämställdhet. Man kan bland annat se att rekommendationerna inom förskolan skärpts, vilket gjort att föräldrar tagit ett större ansvar att hålla barnen hemma och att fördelningen av vabbandet mellan kvinnor och män fortfarande visar att det är kvinnorna som tar det största ansvaret där.

Den här ojämlikheten är bara en av många punkter som tas upp när obalansen mellan könen uppmärksammas. Mäns våld mot kvinnor är ett samlat begrepp för det våld som flickor och kvinnor utsätts för och där menar Jämställdhetsmyndigheten att kunskap om makt, våld och stereotypa könsnormer är grundläggande för att förebygga våldet.

Varför behövs en kvinnodag 2022? – I klippet ger Karin Lind Martinsen tre anledningar till att dagen fortfarande är viktig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.