Djuren flyr skogsbränderna – svårast för små djur och ungar

Uppdaterad
Publicerad

När stora skogsområden brinner påverkar det förstås inte bara människor utan även det vilda djur- och växtlivet. Många djur måste fly, och en del kanske inte klarar sig. Men på sikt är bränderna bra för både djur och växtlighet.

– Det är mycket bra för djur- och växtliv på lång sikt. Det kommer att komma mycket djur- och växtliv och insekter i de här områdena efter att det har brunnit, säger Jens Montelius Risberg på naturvårdsenheten på länsstyrelsen i Dalarna.

Svårast för små djur och ungar

Enligt Jens Montelius Risberg är det i första skedet svårast för unga djur och ungar, men under den här tiden på året kan de flesta ungar ta vara på sig själva.

Skogsbränderna sommaren 2018

– Kräldjur, sorkar och smågnagare kan inte fly så långt heller. Hade det brunnit i maj, när ungarna är små, hade det varit mycket värre. Nu kan de flesta ungarna ta sig undan också, säger Jens Montelius Risberg.

De djur som i det akuta skedet klarar sig bättre är stora djur som älgar, rådjur och rovdjur.

– De har ju större områden att ta sig fram på, en del har stora revir och de kan ta sig längre bort.

Sämre för människor än djur vid brand

Djuren som flyr håller sig i möjligast mån kvar i sina närområden, där de känner sig hemmstadda. Och det dröjer inte så länge innan de börjar återvända till de nedbrunna områdena, enligt Jens Montelius Risberg.

Om man ska vara lite krass, är det sämre för oss människor att det brinner än för djuren?

– Ja det kan man säga. Ekonomiskt är det förstås jättejobbigt. Men för djurlivet i stort sett bara bra. Det är jobbigt nu när det brinner. Men sedan är det bara bra.

Förr var skogsbränderna mycket större

Jens Montelius Risberg framhåller att skogsbränder i sig inte är något onaturligt.

– Man ska komma ihåg att det har brunnit jättemycket i våra skogar, de är anpassade för att det ska brinna. Innan vi blev bra på brandbekämpning brann det i snitt 250 000 hektar skog varje år, produktiv skog. Så hela vårt djurliv i skogarna är anpassat för att det ska brinna.

Vi människor sätter upp hinder i form av t ex viltstängsel. Kan det vara farligt för djuren när de behöver fly?

– Ja självklart – det har man sett vid branden i Västmanland att en del djur fastnade i viltstängsel. Alla typer av hinder vi har satt upp kan självklart innebära problem för djuren när de ska ta sig undan bränderna, säger Jens Montelius Risberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet