När kommunen skulle ge mannen en ny tjänstetelefon upptäcktes att han inte hade jobbat under de 14 år han avlönats. Foto: SVT, Stina Stjernkvist SST/ TT

Domen i löneskandalen överklagas: ”Inte haft uppsåt till brott”

Uppdaterad
Publicerad

I slutet på oktober dömdes den förra enhetschefen och hennes son till fängelse, efter att ha varit misstänkta för ha lurat pengar av Falu kommun under flera års tid. Nu överklagar de båda domen.

Sonen dömdes av Falu tingsrätt till två års fängelse för grov trolöshet mot huvudman, men har hela tiden nekat och hävdat att han är oskyldig. Han vill också frikännas helt från anklagelserna.

– Han har inte haft någon avsikt att lura till sig pengar, han har inte haft uppsåt till brott, säger sonens advokat Hans Östberg.

Löneskandal i Falu kommun

Lägger över skulden på mamman

Östberg förklarar att sonen menar att han varit timanställd och utfört det arbete som han blivit ombedd att göra. Sonen menar att det är mamman som har fört över pengar till hans konto och så har det bara fortsatt.

I överklagandet menar de att ”det är orimligt att göra honom ansvarig för eventuella felaktiga registreringar som mamman gjort”.

Mamman å sin sida tycker att straffet är för hårt och borde mildras. Hon anser att tingsrätten bedömning över hur kommunen skadats är felaktig och menar bland annat att sonens arbetsinsatser under 2010-2015 svarat mot en större procent av en heltid än vad tingsrätten antytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Löneskandal i Falu kommun

Mer i ämnet