Drastisk minskning av antalet vargar i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Vargen försvinner från allt fler revir i Dalarna. Nu är det bara i de sydöstra delarna av länet som det finns etablerad varg. Det visar det preliminära resultatet från årets varginventering.

Sedan i oktober i höstas har vargbeståndet i Dalarna undersökts  och när man i helgen avslutade inventeringen visar det preliminära resultatet att antalet familjegrupper har halverats. Och det för andra året i rad.

Det finns nu 3,5 familjegrupper i Dalarna, något som motsvarar ca 35 vargar och de finns i huvudsak i södra och östra delen av länet.

Vargar i Dalarna

Illegal jakt

– Det finns en hel del naturlig dödlighet, de kan drunkna, bli ihjälsparkade av älg, vandra ut  till andra områden, men sen har du den illegala jakten, säger Arne Söderberg, fältansvarig för rovdjur, på Länsstyrelsen Dalarna.

– När vi har ett revirmarkerande par till exempel så brukar inte den ena vandra iväg och vi har haft rätt många par eller familjegrupper där en försvinner och då är det stor sannolikhet att det handlar om illegal jakt, fortsätter han.

I klippet ovan berättar Arne Söderberg mer om det preliminära resultatet. Ett helt säkert resultat beräknas komma i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar i Dalarna

Mer i ämnet