Foto: SVT

Dyrare att sortera sopor fel i Malung-Sälen – både för företag och privatpersoner

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det blivit allt dyrare att sortera soporna fel i Malung-Sälens kommun. För näringsidkare höjs avgiften avsevärt och det införs också felsorteringsavgifter för privatpersoner.

I våras var så stora problem med osorterat avfall från framför allt från restauranger i fjällområdet, att soporna lagrades i flera månader i Mora innan de blev förbrända.

Nya priser från 1 januari

För att hindra det så har det kommunala vatten- och avfallsbolaget Vamas varit ute och informerat företagare om hur avfallet ska sorteras. Men kommunen höjer nu också felsorteringsavgiften från 1 januari.

Gäller även privatpersoner

Tidigare kostade en vanlig container 500 kronor i felsorteringsavgift men nu höjs den till 8000 kronor. Nytt är att privatpersoner också kan få betala en avgift ifall man sorterar avfallet fel – då kostar det upp till 190 kronor per felsorterat kärl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.