Foto: TT

Efter hemtjänstskandal: Socialnämnd kritiseras av IVO

Uppdaterad
Publicerad

Två kvinnor anställda på hemtjänsten i Mora dömdes i mars 2018 av tingsrätten till dagsböter efter att de smygfotat vårdtagare och delat bilderna på sociala medier. Nu kräver IVO att socialnämnden inför bättre rutiner.

IVO (Inspektionen för vård och omsorg) skriver att socialnämnden i Mora behöver förbättra sina rutiner för egenkontroller av hur personalen följer riktlinjerna inom hemtjänsten.

IVO menar att en fungerande egenkontroll skulle ha kunnat upptäcka förekommande brister  [...], och nämnden hade därmed också kunnat åtgärda dessa brister”, uttrycks det i beslutet.

Bristande omsorg efter sjukhusvistelse

IVO riktar även kritik gällande ett fall där en vårdtagare beviljats hjälp hemma efter en sjukhusvistelse.

Där framgår det dock inte i hemtjänstens planering och journaler ifall vårdtagaren faktiskt fick ordentligt med stöd eller inte, och IVO menar att det borde ha antecknats tydligare vilka beslut som togs i processen.

Ska redovisa handlingsplan i höst

Senast den 15 september ska socialnämnden i Mora kommun återkomma till IVO med vilka åtgärder de har vidtagit eller planerat för att förbättra sin verksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer