Svårt att äga elbil som hyresgäst – få laddstolpar hos kommunala bostadsbolag

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av nya elbilar ökar kraftigt enligt Statistiska centralbyrån. Men för många hyresgäster i kommunala hyreslägenheter i Dalarna är elbil inget alternativ. Anledningen är att laddningsmöjligheterna i bostadsområdena är begränsade.

När SVT Nyheter Dalarna frågar Dalarnas kommunala bostadsbolag om laddningsmöjligheter för hyresgäster visar det sig att det i flera kommuner handlar om ett fåtal stolpar för hyresgäster – i några kommuner finns det inga laddningsmöjligheter alls. Falun och Smedjebacken är de kommuner där det finns flest laddningstolpar för hyresgästerna.

Samtidigt framgår det att efterfrågan är avgörande för att hyresvärdarna ska kunna erbjuda elbilsladdare.

– Hittills har efterfrågan varit låg vilket också speglar utbudet. Vid intresse från hyresgäster försöker vi hitta lösningar i det enskilda fallet, säger Dan Nygren på Gagnefsbostäder.

Motsvarar behovet

I Leksand menar man att efterfrågan är låg:

– I vårt befintliga bestånd har vi bara två aktiva laddstolpar. Det motsvarar det behov vi har för tillfället, säger Anders Eklund på Leksandsbostäder.

Hos Ludvikahem finns i dagsläget två stolpar där fyra stycken kan ladda, för privat uthyrning.

– Vi håller på att skapa en strategi för laddinfrastruktur för våra hyresgäster. Den kommer vara klar nästa år, säger Robin Lund på Ludvikahem.

I klippet ovan: Så många laddstolpar finns det i kommunerna – se kartan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.