Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”S har gjort likadant” – hör Elin Norén ( S) kommentera att partiet själva har ett oppositionsråd som dalfolket inte kunnat rösta på. Foto: Niko Ago/SVT

Elin Norén (S) om Ekeroth: ”Viktigt att företrädare bor och är verksamma i länet”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Region Dalarna har skarpt kritiserat SD:s val av Kent Ekeroth som sitt nya oppositionsråd. Men hur S kommer att agera när Ekeroth ska väljas av regionfullmäktige vill partiets högsta regionpolitiker Elin Norén inte gå in på.

Partierna föreslår oppositionsråd och regionfullmäktige godkänner. Att man får igenom sin kandidat tycks vara kutym. Men frågan är hur Socialdemokraterna kommer att rösta i regionfullmäktige när Kent Ekeroth, som inte stått på några valsedlar och ännu inte bor i Dalarna,  kommer upp på dagordningen. Elin Norén (S)  är en av de politiker som i hårda ordalag kritiserat Ekeroth svävar på målet när hon får frågan.

– Grundprincipen är att partierna själv väljer sina företrädare men en annan viktigt princip är att lokala företrädare ska vara verksamma och bo i den län man verkar. Det handlar om att visa respekt för väljarna, säger hon till SVT Dalarna.

Regionvalet 2022 Dalarna

Behöver inte ha stått på lista

Enligt kommunallagen kan oppositionsrådskandidaten väljas så länge den personen är folkbokförd i länet. Kandidaten behöver inte ha stått på någon lista eller vara vald av dalfolket.

– Det står fullmäktiges ledamöter fritt att ge förtroendeposten som råd till en person som uppfyller kommunallagens krav för valbarhet, skriver Lena Jönsson, regionjurist till SVT Dalarna.

Hon tillägger också att det är fullmäktiges valberedning som ansvarar för att lägga fram förslag på ledamöter i styrelser och nämnder. Vid val finns möjlighet att begära sluten omröstning.

I videon berättar Elin Norén mer om hur S resonerar kring valet av oppositionsråd  och hon kommenterar att partiet själv har haft ett oppositionsråd som inte varit vald av Dalfolket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Dalarna

Mer i ämnet