Vintern ser ut att bli dyr även fortsättningsvis. Hör Dalakrafts vd Mats Bengtsson berätta mer om det. Foto: Anders Hansson, SVT/ Fredrik Sandberg, TT

Elpriset dubbelt så högt – efter sommarens torka

Publicerad

Elpriset är just nu ungefär dubbelt så högt som det varit de senaste åren. Det beror i första hand på sommarens torka som gjort att det är dåligt med vatten i kraftverksmagasinen. Och priset kommer sannolikt fortsätta att var högt hela vintern.

I dag den 23 januari är det elektricitetens dag, men den som firar det genom att titta på elmätaren blir förmodligen inte särskilt munter. Torråret 2018 har gett oss lägre nivå än normalt i vattenmagasinen.

Påverkas av omgivande länder

Företaget Dalakraft säljer el till hushåll och företag men har ingen egen elproduktion. I stället köper de elen till spotpris på elbörsen Nordpool, och det är främst torkan i hela Norden som gjort att vi nu måste köpa el från kontinenten och det driver upp priset, säger chefen.

– Om elen produceras med kol eller olja så påverkas priset, säger Mats Bengtsson vd och elanalytiker på Dalakraft.

Hur pass beroende är vi av våra omgivande länder nu?

– Vi är väldigt påverkade. Norden hänger ihop, men vi hänger också ihop med Tyskland och Frankrike, ja hela Europa egentligen, säger Mats Bengtsson.

Dyrare i vinter

Så vad händer när vi inte klarar att producera tillräckligt mycket el själva?

– Då måste vi köpa från utlandet och då blir det dyrare, säger Bengtsson.

Och vintern ser också ut att bli relativt dyr för elkonsumenterna även fortsättningsvis – Starta klippet ovan för att höra Mats Bengtsson berätta mer om det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer