Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Föräldern Maria Westlund från ”Rädda byskolorna” har själv barn i berörda skolor – se när fackeltåget går genom centrala Hedemora. Foto: Privat

Fackeltåg i Hedemora – vill sätta stopp för planerade skolnedläggningar

Uppdaterad
Publicerad

En grupp föräldrar är kritiska till förslagen om nedläggningarna av skolor och förskolor i Hedemora och att alla barn i årskurs 6, från de kommunala skolorna, ska placeras på Vasaskolan. Därför går de ut i ett fackeltåg på söndagen.

– Vi manifesterar mot politikernas förslag för vi tycker det är olämpligt, säger Maria Westlund som är med i nätverket ”Rädda byskolorna”.

Tidigare under hösten ställde sig den politiska majoriteten i Hedemora bakom en ny översynsplan av skolor och förskolor i kommunen som föreslog flera nedläggningar. Syftet? Att öka elevernas kunskaper och ha skolor i bra skick med rimliga kostnader.

Bland annat kom ett nedläggningshot mot Västerby skola då den har eftersatta lokaler. Att renovera eller bygga nytt skulle kosta flera miljoner.

Byskolorna i Hedemora

6:or ska bussas till Vasaskolan

Det planeras även för att Vasaskolan ska ta emot elever från byskolorna som börjar årskurs 6, från hösten 2024.

– Elever i årskurs 6 är fortfarande barn. Att utsätta dem för en sådan flytt är för tufft för dem. Det blir långa dagar med långa bussresor för en del. Efter skolan förväntas de göra läxor, leka och vila, men den tiden och orken finns inte då, säger Maria Westlund.

Ett 50-tal föräldrar har startat nätverket ”Rädda byskolorna” och vill att politikernas plan slopas, för barnens bästa.

Slutgiltigt beslut i KF

Vad tror ni manifestationen ska mynna ut i?

– Vi hoppas att politikerna tar sitt förnuft till fånga och inte klubbar igenom beslutet. Och att de förstår att deras risk- och konsekvensanalys och skolutredning inte är tillräcklig, säger Maria Westlund.

Ett slutgiltigt beslut om förslaget väntas tas på kommunfullmäktige den 12 december.

Även en del barn var med under söndagens manifestation. Foto: Rädda byskolorna

Se bilder från den manifestation som Stjärnsundsbor höll tidigare för att rädda sin förskola, i videon nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du hur Stjärnsundsborna slöt upp i en manifestation förra veckan för att rädda förskolan, som politikerna senare beslutade att behålla. ”En första seger” sa föräldern Rasmus Malm. Foto: Rasmus Malm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byskolorna i Hedemora

Mer i ämnet