Åsa Nilser (L), Katarina Gustavsson (KD), Mats Dahlberg (M), Joakim Storck (C), Sven-Olof Ytterholm (FAP) Foto: Ann-Louise-Julin/SVT

Falualliansens budget ska ge 50 miljoner till socialnämnden

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen presenterade Falualliansen sin budget för 2020. En av nyheterna är att socialnämnden får ett tillskott på 50 miljoner kronor.

Falu kommuns budget för 2020 omfattar 3,5 miljarder kronor. I den nya budgeten som Falualliansen presenterat så får socialnämnden ett tillskott på 50 miljoner kronor för att återställa delar av sitt underskott.

”Vi tror inte att nämnden kommer att kunna sänka sina kostnader upp mot 80 miljoner kronor, utan ser till att höja deras medel väsentligt. I slutet av planperioden hoppas vi och tror att nämnden ska ha en ekonomi i balans”, säger Joakim Storck (C), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Ska satsas på barn med särskilda behov

Barn och utbildningsnämnden tillförs 5 miljoner kronor. Pengarna är tänkta att läggas på ett nytt projekt ”Tillsammans för varje barn” som riktar sig till barn och unga i skolan med särskilda behov.

Omvårdnadsnämnden får också ett ekonomiskt tillskott.

Nedläggningen av skolor lyfts ur

Större delen av det sparförslag som kommundierktören kom med i slutet av augusti ska genomföras, enligt ett pressmeddelande på kommunens hemsida. Exempelvis kvarstår halveringen av socialtjänstens öppenvårdsverksamhet Dialogen.

Men de tidigare föreslagna nedläggningarna av skolorna i Toftbyn och Liljan utanför Svärdsjö lyfts ur sparpaketet. Förslaget kommer dock utredas vidare.

I klippet hör du Joakim Storck (C) om budgeten och sparpaketet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.