Elin Ivarsson från Falun valdes i helgen in i Svenska bandyförbundets styrelse, som en av två nya kvinnliga förbundsledamöter. ”Jag vill driva flick- och dambandyns talan”, säger hon om det kommande arbetet. Foto: Privat

Elin Ivarsson från Falun invald i bandyförbundets styrelse

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagens årsmöte med Svenska bandyförbundet valdes Elin Ivarsson, 34, från Falun in som en av de två nya ledamöterna i förbundsstyrelsen. Ungdomsbandyn överlag är en viktig fråga för henne att driva, menar hon, och i synnerhet dam- och flickfrågor.

Under lördagens årsmöte med Svenska Bandyförbundet valdes två nya kvinnliga ledamöter in i förbundsstyrelsen, Åsa Bäckström från Stockholm och Elin Ivarsson från Falun.

Elin arbetar till vardags som idrottskonsulent på Dalarnas idrottsförbund och Sisu idrottsbildarna. Hon varit aktiv inom bandyn under hela sitt liv i olika funktioner.

Vill lyfta dam- och flickfrågor

Hon planerar att använda sin ställning i styrelsen för att bland annat lyfta ungdomsbandyn, och dambandyn i synnerhet.

– Det känns som att dam- och flicklagen alltid hamnar i skuggan av olika anledningar. De är en outnyttjad resurs. Jag brinner för dam- och flickfrågor och ungdomsbandy överlag, säger Elin Ivarsson.

– Det är viktigt att vi har en fungerande ungdomsbandy, annars spelar resten inte så stor roll. Vi har en stor resurs och potential hos tjejer som vill spela bandy och de som är intresserade.

”Ungbandyn behöver jobba hårt”

Hon menar att ungdomsbandyn i stort behöver jobba hårt för att få in fler barn och ungdomar i verksamheten.

– Överlag upplever jag att det blir färre och färre unga inom bandyn och det finns det så klart fler orsaker till, men i regel vill ju unga hålla på med det som är inne just nu och där måste vi jobba för att marknadsföra bandyn som sport, säger Elin.

LÄS MER: Trettonåriga Tova är bandyfenomenet från Grycksbo

I förbundsstyrelsen kommer det handla mycket om att föra dam- och flickbandyns talan, att alla har samma förutsättningar till exempel. 

– Jag hoppas kunna påtala tjejernas roll och att hela tiden lyfta upp det på agendan. Men till slut ligger det ju på föreningarnas intresse att rekrytera fler flickor till lagen. Ungbandyn i stort  behöver jobba hårt för att få in fler barn och ungdomar i verksamheten, säger Elin Ivarsson.

De största flicklagen finns i dag i Rättvik och Grycksbo. Även Falu BS hoppas kunna starta upp till hösten, berättar Elin.

LÄS MER: Bra återväxt i bandyn i Grycksbo

Det här är Elin Ivarsson

Från Falun, 34 år. Idrottskonsulent i SISU sedan 2007. I Småland 2007-2011 och i Dalarna sedan 2011.

Styrelseledamot i Smålands Bandyförbund 2008-2011, Tränare i Karlsbyheden IK damlag 2006-2007. Assisterande tränare IFK Nässjös damlag 2007-2009. Tränare Falu BS/BK damlag 2012-2013. Ungdomsansvarig Falu BS 2013-2016. Spelat bandy i Bruzaholms SK, Nässjö IF, IFK Nässjö, Sandvikens AIK, Falu BS, Karlsbyhedens IK och Jönköping BK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.