Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Sofie Lind/SVT

Fasta paviljongen i Säter skulle rivas – ännu en överklagan sätter stopp för planerna

Uppdaterad
Publicerad

Rivningen av den fasta paviljongen i Säter skulle enligt kommunens planering ha påbörjats i oktober. Men de planerna skrotas nu efter att rivningstillståndet har överklagats ännu en gång.

Tidigare i somras så överklagades Säters kommuns rivningstillstånd till mark- och miljödomstolen, något SVT Dalarna tidigare berättat om.

Men när rättsinstansen gav kommunen rätt i slutet av augusti, så överklagades även det beskedet och det ska nu ska avgöras i mark- och miljööverdomstolen om prövningstillstånd ska ges eller inte.

Fasta paviljongen i Säter

När ett sånt besked kan komma är i nuläget lite oklart. Men kommunen är fast besluten att riva byggnaden – men öppnar också för det medborgarförslag som kommit in om att bevara ett minne av platsen.

– Men huset i sig är inget att rädda och det är livsfarligt att gå in där, säger kommunalrådet Mats Nilsson (S).

Se mer om fasta paviljongen och medborgarförslaget i klippet

Det här är fasta paviljongen

Fasta paviljongen är en särskild vårdbyggnad, en säkerhetspaviljong, intill Säters sjukhus som byggdes år 1912.

I fastigheten vårdades de som ansågs mest sjuka och även landets dåtida värsta brottslingar. Men när den nya psykiatriska kliniken öppnade så stängdes paviljongen år 1989.

I slutet av 1990-talet fanns planer på att göra byggnadsminne av Fasta paviljongen men för över tjugo år sedan eldhärjades byggnaden rejält.

Många har sedan dess dock olovligen besökt fastigheten, som Säters kommun bedömt varit livsfarlig, och där kommunen och länsstyrelsen rent av gjort det olagligt att beträda området.

Kommunen har också försökt få tillstånd att riva fastigheten men som inte varit möjligt tidigare till följd av att ägarna inte gått att lokalisera. Sen i slutet av 2019 ägs dock fastigheten av Säters kommun och där rivningsarbete nu planeras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fasta paviljongen i Säter

Mer i ämnet