Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör John Walters mamma berätta: ”De hade ansvaret”. Nu lämnar familjen in stämning mot kommunen. Foto: Privat

Femårige John Walter dog på HVB-hem – nu kräver föräldrarna skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Falu kommun placerade i juni 2021 femårige John Walter på ett HVB-hem i Hagfors. Han rymde från hemmet och hittades senare död i ett närliggande vattendrag. Två anställda har dömts för vållande till annans död. Nu kräver föräldrarna skadestånd från Falu kommun.

Kommunen hade innan John Walter placerades på boendet försökt hitta familjehem och lösningar som kunde avlasta föräldrarna, men misslyckats.

När Falu kommun föreslog boendet Platea i Hagfors var föräldrarna tveksamma och uttryckte flera gånger oro över säkerheten på boendet, som hade kritiserats av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, flera gånger.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Kort efter John Walters död stängdes boendet.

”De hade ansvaret”

IVO har tidigare konstaterat att Falu kommun brast i ansvar i fallet John Walter. Kommunen har i en egen Lex Sarah-utredning gjort bedömningen att John Walters död inte varit ett missförhållande, eller en risk för missförhållande i kommunens verksamhet.

– De hade ansvaret att se till att de placerade min son i en säker miljö, säger John Walters mamma Hanna Larsson.

Föräldrarna ska lämna över ett skadeståndskrav på 972 400 kronor till Falu kommun. Om kommunen motsätter sig kravet kommer saken att tas vidare till domstol, enligt ett pressmeddelande från Centrum för rättvisa vars jurister bistår föräldrarna.

– Man har uttryckt tidigare att man ska inkomma med ett skadeståndskrav. Det är svårt att uttala sig om enskilda fall, men de har varit öppna med det tidigare, säger Ellen Gräfnings, stadsjurist på Falu kommun, som beräknar att handläggningen av fallet kommer att ta flera veckor.

– Vi måste se vad de anger för grunder i ansökan för att kunna bemöta dem på lämpligt sättt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet