Se när Herkulesplanet landar mitt under intervjun i klippet ovan. Foto: Torbjörn Påhlman, SVT

Hon slutövar med Jas Gripen i Borlänge: ”Det är nu vi testas”

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal värnpliktiga flygsoldater från Luftstridsskolan i Uppsala har just nu slutövning i Dalarna. På tisdagen deltog också tre Jas 39 Gripen och ett Herkulesplan i övningen som då koncentrerades till Dala Airport i Borlänge.

– Slutövningen innefattar bland annat fälthållning, räddning och terminaltjänst för att betjäna militära flygplan och helikoptrar på en flygbas, berättar kommunikationschefen vid Luftstridsskolan Kristoffer Olofsson.

Nödvändigt flyga lågt

Om Jas-planen som kom från F7 i Såtenäs flög lågt över Dalarna just den här dagen är oklart, men det är vanligt numera.

Dala Airport

– Vi övar alltmer för att upprätthålla vår förmåga och just lågflygning är en nödvändig del , säger Kristoffer Olofsson som, upplever att de flesta i allmänheten har förståelse för Flygvapnets verksamhet även om det bullrar ibland.

Vill fortsätta vid flygvapnet

– Det har varit väldigt kul, säger flygterminalsoldaten Fia Lindkvist om slutövningen som är en final på grundutbildningen.

Hon överväger nu att söka fast jobb vid flygvapnet efter värnpliktstiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dala Airport

Mer i ämnet