Fiasko för löftet om de rivna lederna i Sälen

Uppdaterad
Publicerad
Företagarnas löfte om att delvis ta hand om de rivna lederna i Sälenfjällen har hittills varit ett fiasko. Den mest omdiskuterade rivna leden har inte märkts ut eller spårats som utlovades – utan har istället lockat till sig buskörare på snöskoter.

– De har inte hunnit spåra den, säger Anders Bjernulf vd för Året runt i Sälenfjällen AB.

När kommunen plötsligt rev flera skidleder i Sälenfjällen i höstas väckte det enorm ilska bland företagare och allmänhet. Ilskan riktades då mot Malung-Sälens kommun som också senare beklagade att lederna rivits så hastigt.

Men efter en överenskommelse mellan kommunen och företagarna i Sälen, beslutades senare att de närmast berörda fjällföretagen skulle återställa leden. Kommunen skulle bidra med visst material.

Företagarna lovade att sätta upp markeringar igen, åtminstone längs den viktigaste rivna skidleden mellan Hemfjällsstugan och Storfjällsgraven och sedan själva ansvara för att den trots allt skulle spåras också nu i vinter.

Förklaringen: Fin vinter

Så har det inte blivit. Den tre kilometer långa leden är fortfarande inte markerad och den har inte spårats.

– Vi kom överens om att näringen skulle underhålla leden. Nu har inte så skett och förklaringen är att vi haft en så fin vinter med mycket folk och de har helt enkelt inte har hunnit, säger Anders Bjernulf chef för Året runt i Sälenfjällen AB som är företagarnas gemensamma bolag i Sälenområdet.

Flera skidturister har rapporterat om att de kommit vilse längre upp på fjället när leden mellan de två serveringsstugorna är riven och ospårad och mängder av skidåkare har istället försökt ta sig fram på de hårt trafikerade skoterleder som finns i området.

Buskörare lockas

Leden som förblivit ospårad och omarkerad har nu istället lockat till sig buskörning med snöskoter.

I dag syns spår av flera snöskotrar som kört efter den tidigare leden där det fortfarande finns tydliga förbudsskyltar. Strax bakom en av dem finns nu ett stort hål i snön mitt i spårgatan som avslöjar att en av snöskoteråkarna kört fast där. Det är i ett område som tidigare var förskonat från buskörning.

Och den högst ansvarige i Sälen tycker trots allt att företagarna borde hållit löftet och tagit ansvar för leden.

– Jag håller med om det och vi har nu talats vid och de kommer att etablera leden inom en snar framtid, säger Anders Bjernulf.

Det här utveckligen bekymrar också de som försöker komma till rätta med den omfattande buskörningen på snöskoter i Sälenfjällen.

Området längre norrut – vid Storfjällsgraven – är ett problemområde där många struntar i förbuden. Och nu har alltså problemen som ökat den här vintern dessutom spridit sig till ett nytt område.

Godtagbar förklaring

Den rivna leden har varit populär bland skidåkare och är också viktig för de berörda företagarna.

– Självklart, men jag tycker vi har fått en bra förklaring att de inte hunnit med det här, säger Anders Bjernulf.

Han menar alltså att mycket snö, fint väder och mycket turister är en godtagbar ursäkt för att inte hålla löftet att hålla leden i fint skick. Trots att andra leder och skidbackar i Sälenfjällen spåras noggrant, oavsett hur mycket folk som besöker området.

Samtidigt så var det inte känt för honom att inget hade gjorts åt leden. Det var en överraskning också för Anders Bjernulf.

– Lederna är viktiga och jag vill ju ha den här leden så fort som möjligt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer