Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stefan Mattsson vid Älvdalens fiskevårdsområdesförening om varför de utlyst fiskeförbud i Rotälven under dagtid. Foto: Johan Lundahl/SVT

Fiskestopp i Rotälven i Älvdalen: ”Det är katastrofläge”

Uppdaterad
Publicerad

En lång period av hög värme och låga vattenflöden påverkar nu sportfisket i många vattendrag runt om i Dalarna. I det populära flugfiskevattnet Rotälven i Älvdalen råder just nu fiskeförbud under dagens varmaste timmar.

– Fisken blir oerhört slö och dör lätt av syrebrist när temperaturerna blir så här höga. Det är oerhört tråkigt när det är så här men vi är rädda om våra fiskar, säger Stefan Matsson.

Rotälven ringlar sig fram genom skogslandskapet från södra Härjedalen och mynnar ut i Österdalälven vid Älvdalen. Vattendraget är populärt för sitt fina harr- och öringfiske och lockar flugfiskare och turister från hela landet med sitt natursköna läge.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

– Idag är vattenflödet cirka tre kubikmeter per sekund. Normalt brukar det vara tio. Det leder till att temperaturen stiger fruktansvärt fort under dagen så det är absolut inte lämpligt att fiska här nu, säger Stefan Mattsson vid Älvdalens Fiskevårdsområdesförening (FVO).

Fiskeförbud även 2018

Sommarfisket brukar vara bästa tiden för att fiska men då vattenståndet är ovanligt lågt och värmen är hög i år har Älvdalens FVO utlyst fiskeförbud mellan klockan 10.00 och 21.00.

– 2018 var det lika varmt och då hittade vi mycket död fisk. Då var älven stängd i stort sett hela sommaren och det ser ut att bli likadant i år, säger Stefan Mattsson.

Rotälven är en skogsälv som rinner genom Dalarna och södra Härjedalen. Den är cirka 73 kilometer lång och mynnar ut i Österdalälven vid byn Rot norr om Älvdalen. Foto: Google Earth, SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet