Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Valbona Shala om varför kvinnor med utländsk bakgrund är viktiga i styrelsesammanhang. Foto: Jessica Hansson

Fler utländska kvinnor i Dalarnas bolagsstyrelser

Publicerad

Hos StyrelseAkademin i Dalarna har nu ett arbete startats för att få till fler utlandsfödda kvinnor med kompetens till bolagsstyrelser runt om i länet.

– Målet är att hjälpa bolag, företag och styrelser med annan kompetens än vad de har idag, säger Valbona Shala som arbetar som samarbetspartner hos styrelseakademin.

StyrelseAkademin i Dalarna har redan under september månad intervjuat 11 kvinnor som kommer att matchas in i olika bolagsstyrelser i Dalarna. Kvinnorna härstammar från ett flertal olika länder och kommer under cirka ett år certifieras i svenskt styrelsearbete för att vidare ta sig ut på styrelsemarkanden.

– Kvinnor överlag är underrepresenterade när de gäller styrelseuppdrag och ännu mindre representerade med utländsk bakgrund, därför är det viktigt att vi gör den här satsningen så att vi kan lyfta dessa kvinnor.

Svårt med rekrytering

-Många företag vill ta in utlandsfödda kvinnor med kompetens men de vet inte var de finns eller hur man ska få de här kvinnorna till att söka tjänsterna. Den här satsningen kommer att hjälpa näringslivet och vi kommer vara behjälpliga så att företagen kan få ta del av hur man kan gå till väga.

I klippet: Valbona Shala om varför kvinnor med utländsk bakgrund är viktiga i styrelsesammanhang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.