Foto: Lars-Gunnar Larsson, SVT

Förhandlingarna om maktskifte i landstinget fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen står det klart att nuvarande landstingsrådet Gunnar Barke (S) lämnar plats för ny ledning i Landstinget Dalarna. Men fortfarande finns inga besked vad gäller ett samarbete mellan Miljöpartiet och Alliansen, vilket krävs för att Alliansen ska ta makten.

Socialdemokraterna meddelar i ett pressmeddelande under tisdagen att nuvarande landstingsrådet Gunnar Barke (S) inte kandiderar till oppositionsledare. Partiet tappade rejält i valet och backade 5,6 procentenheter jämfört med valet 2014. Det styrande rödgröna blocket tappade därmed möjligheten att styra landstinget kommande mandatperiod utan stöd från andra partier och allt tyder på att det blir maktskifte i Landstinget Dalarna efter över 90 år med Socialdemokraterna i ledningen.

Miljöpartiet kan avgöra

Centerpartiet, som tidigare varit stödparti till de rödgröna, gjorde tidigt klart att de kommande mandatperiod håller sig till alliansen. Istället har Miljöpartiet blivit det parti som kan avgöra vilket block som blir styrande framöver. På tisdagen har Miljöpartiets förhandlingar med alliansen dock inte lett till någon färdig lösning.

– Förhandlingar pågår fortfarande, vi har ett bra samtal, men ingenting är klart än , säger Mursal Isa (MP) till SVT Nyheter Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.