Miljöpartiet kan avgöra landstingets framtid: ”Vi är absolut medvetna om det”

Uppdaterad
Publicerad

Inget av de traditionella blocken har fått en klar majoritet efter landstingsvalet i Dalarna. Men Miljöpartiet kan komma att avgöra vilket block som blir styrande framöver – om man väljer att samarbeta med Alliansen.

– Vi är absolut medvetna om det, säger landstingsrådet Mursal Isa (MP).

Den senaste mandatperioden har landstinget Dalarna styrts av det rödgröna blocket, alltså av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, i samarbete med Centerpartiet. Men, den konstellationen ser inte ut att vara möjlig nu efter valet.

Alliansen, som fått ett ökat antal mandat, ser ut att vilja hålla ihop.

Val 2018 Dalarna

Istället är det Miljöpartiet som kan ta över Centerpartiets roll som blocköverskridande parti. Ett samarbete mellan Alliansen och Miljöpartiet skulle nämligen ge den sidan majoritet.

– Vi är absolut medvetna om det och vi sitter nu och tittar på olika alternativ. Den senaste mandatperioden bestämde sig Centern för att samarbeta med de rödgröna, vilket gjorde att vi fick majoritet och kunde styra landstinget. Och det är samma situation nu, men det gäller oss och inte Centerpartiet, säger landstingsrådet Mursal Isa (MP).

Ser fram emot att prata med de andra partierna

De kommande dagarna väntar diskussioner både inom partiet och med andra partier för att se vilka olika alternativ som är möjliga.

– Vi stänger inga dörrar och ser fram emot att prata med alla möjliga politiska partier för att se hur landstinget kan styras på bästa sätt, säger Mursal Isa.

Senast till helgen hoppas partiet på att ha en klar bild över hur de anser att landstinget bör styras.

I en sändning måndagen den 10 september berättade SVT Dalarna felaktigt att Miljöpartiet inte kan avgöra vilket block som får majoritet i landstingsvalet i Dalarna. Det här stämmer inte, utan partiet kan, genom ett blocköverskridande samarbete, göra så att Alliansen tillsammans med Dalarnas sjukvårdsparti får majoritet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet