Området Flomyran är känt för att utgöra spelplats för tjädrar. Bilden är tagen på en annan plats. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Fyra nya naturreservat i Dalarna – präglas av eldhärjad skog och våtmarker

Publicerad

Länsstyrelsen har inrättat fyra nya naturreservat i Dalarna. Reservaten präglas till stor del av eldhärjad skog och utspridda våtmarker.

Här är de områden som blivit naturreservat:

Erik-Hanstjärn i Falu kommun

Ligger ungefär 13 km nordöst om Svärdsjö och består av olika typer av våtmarker. Här trivs bland annat buskskvätta, storspov och smålom.

Flomyran i Gagnefs kommun

Ligger runt 10 km sydöst om Mockfjärd. Området karakteriseras av myrmarker, sumpskogar och gran- och tallskogar. Platsen är känd som spelplats för tjädrar.

Dyverdalen i Mora kommun

Områdets yta är på 562 hektar och det ligger cirka 20 km nordöst om Älvdalen. Här finns mycket död ved, vilket gynnar både växter och djur och främjar stor artrikedom. Bland de arter som anses skyddsvärda finns tretåig hackspett och norsk näverlav.

Tönderberget i Vansbro kommun

Ligger ungefär 7 km nordväst om Dala-Järna. Tallskog i flera generationer. Den äldsta tallen i området är 283 år gammal. Har tidigare brandhärjats vilket fått betydelse för skogens karaktär.

Läs mer på länsstyrelsens hemsida om naturreservat i Dalarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer