Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trafikverkets presschef Bengt Olsson berättar om hur dalfolkets vardag som bilister har påverkats under den rådande coronapandemin. Foto: SVT/Trafikverket

Kraftig minskning av biltrafik efter coronautbrottet

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset sätter sina spår även för biltrafiken. På en sträcka i Dalarna har trafikflödet halverats jämfört med samma tidpunkt förra året.

Sedan vecka 11 har Trafikverket mätt trafikflödet på hela det statliga vägnätet och ställt det i relation till samma tidpunkt förra året.

För varje vecka har statistiken visat att trafikintensiteten minskat. Under vecka 14 låg siffran på riksnivå mellan 21-26 procent. I Dalarna har Trafikverket mätt biltrafiken på fem sträckor. På E16 mellan Falun och Borlänge visar mätningen under vecka 14 på en minskning med 15 till 25 procent och på en sträcka i Islingby i Borlänge halverades trafiken, enligt statistiken.

En unik bild

Det är en unik bild, enligt Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

– Detta är verkligen unikt på vägarna. Det var nog längesen vi såg en sådan här minskning i denna omfattning. Jag tror inte vi upplevt det tidigare att man gått ner till så kraftigt som det har minskat just nu, säger han

Även dalfolket som SVT mött säger att de är mer försiktiga nu än innan coronavirusets framfart.

– Det är klart man tänker vart man ska. Är det nödvändigt att åka hit och dit under den här pandemin, säger Borlängebon Frida Sjödin. 

I klippet berättar Trafikverkets presschef Bengt Olsson om hur dalfolkets vardag som bilister har påverkats under den rådande coronapandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet