Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna och Maja slutar sexan och tycker det är mycket press – hör rådet de skulle ge sig själva som 6-åringar. Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Hanna och Maja slutar sexan i Falu kommun: ”Jättemycket stress och jämförelse”

Uppdaterad
Publicerad

2016 träffade SVT Dalarna förskoleklassarna Hanna och Maja som hade pirr i magen och stora drömmar om sin skoltid. Nu har det gått sju år och allt det som var lustfyllt då är lite mer komplicerat idag.

– Det är mycket press nu, allting ska jämföras, säger Hanna Burgaz Antoni.

De började förskoleklass i Danholnsskolan 2016. Då var de lekkamrater och att lära sig roliga saker i fokus. När SVT träffade dem igen 2020 var skolan fortfarande enbart rolig. Men något har hänt under mellanstadietiden.

Tuffare skoltid

De går nu på olika skolor. Men båda berättar om högre krav och att det är tuffare med till exempel kompisrelationer. Nu när det går de ut sexan får de nyblivna tonåringarna också betyg. Något som båda tycker påverkar självkänslan.

– Här blir det också att man jämför sig, vem får A och vem får F. Jag tycker att det var bättre som vi hade det förut, säger Maja Hohl.

Konstnär och tävlingsryttare

2020 funderade Hanna på att bli konstnär.

– Konstnär kommer jag inte att bli. Alla frågar, men jag väntar med att bestämma mig, säger hon nu.

Maja älskade matte och ville bli tävlingsryttare.

– Matte är svårt som tusan, men ändå det roligaste ämnet och jag vill fortfarande tävla med hästar eller jobba med att hjälpa folk, säger Maja som ser fram emot högstadiet och skolbyte.

I videon ovan: Hanna och Maja om vad som stressar nyblivna tonåringar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2016: ” Här finns tre tusen miljarder barn” – Följ med på Hanna och Majas första dag i förskoleklass Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2020: ”Det är corona och man får inte leka – men skolan är mest kul” – hör Hanna och Maja om lågstadietiden Foto: Bodil Ljungberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.