Lärare och eleverer är positiva till att skolmaten lagas på plats igen. Foto: SVT

Rörbäcksnäs lagar egen skolmat igen för första gången på 14 år

Uppdaterad
Publicerad

Trenden att laga skolmat i centrala storkök, för att sedan köra ut den, kan vara på väg att vändas. I Rörbäcksnäs skola lagas nu mat på själva skolan för första gången på 14 år.

– Jättebra. Maten smakar inte lika bra när den fraktats hit, säger eleven Lina Karlsson.

Sedan köket i skolan i Rörbäcksnäs stängdes för matlagning för 14 år sen har skolmaten fraktats dit från främst köket vid Sälens skola, drygt tre mil bort. Men nu har köket i Rörbäcksnäs renoverats och det lagas mat där igen.

Kostledningen i Malung-Sälens kommun motiverar satsningen med ett visst miljötänk och att det är bra att skolan själv har beredskap att laga sin egen mat och inte är beroende av transporter. Liknande satsningar har gjorts på en del andra skolor i landet.

Ny skolorganisation i Malung-Sälen

– Det här trodde jag inte. Det är jättebra. Det kan ju bli snöstormar och annat så det är bra att vi själva är redo, säger läraren Therese Landmark.

Se skolköket vid liv igen och hör eleven Lina Karlsson prata om maten som serveras, i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny skolorganisation i Malung-Sälen

Mer i ämnet