Piloten, en man i 80-årsåldern, var ensam i flygplanet vid olyckstillfället. Så här lät det när vår reporter Anders Hansson rapporterade från olycksplatsen. Foto: Brandkåren Norra Dalarna, Anders Hansson / SVT

Haverikommissionen om flygkraschen i Leksand: Förutsättningar för säker flygning saknades

Uppdaterad
Publicerad

Såväl legala som praktiska förutsättningar för en säker flygning i mörkerförhållanden saknades i samband med flygplansolyckan utanför Leksand förra året. Det fastslår nu Statens haverikommission i sin slutrapport om händelsen.

Det var i oktober förra året som en man i 80-årsåldern hemmahörande i Värmland avled efter en flygplanskrasch utanför Leksand i området kring Ekfännsberget norr om Björbo.

Dåliga väderförutsättningar

Flygplanet, som var ett enmotorigt plan av typen Cessna 172, skulle flyga från Skellefteå till Hagfors. När flygplanet passerade Leksand hade det blivit mörkt och vädret var dåligt.

I Haverikommissionens rapport konstaterar man att planet inte hade tillstånd för mörkerflygning då instrumentbrädan inte var tillförlitlig och att flygningen fortsatte trots att såväl legala som praktiska förutsättningar saknades.

De fastslår även att en bidragande orsak till olyckan har varit att piloten inte följde upp lufttrycket och därmed inte var medveten om lufttrycksfallet mellan startflygplatsen och olycksplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.