Hemliga bolag vill flyga turister Sälen

Uppdaterad
Publicerad

Flera hemliga flygbolag vill börja flyga turister till Sälenfjällen om det byggs en flygplats där. Det hävdar nu flygplatsbolaget och regeringen som ett svar på den kritik och tveksamhet som kommit mot byggplanerna i Sälen.

Det tänkta flygplatsbygget i Sälen har blivit ytterligare försenat efter att EU-kommissionen nu börjat tveka om det verkligen kommer så många nya skidturister bara för att det byggs en flygplats i området.

Bolaget bakom hävdar att det kommer närmare 300.000 resande till området med flyg inom bara några år.

”Flygbolag säger alltid ja”

Flygexperten Arne Karyd har gjort en fristående utredning av projektet. Han sågar det hela och tycker att det är slöseri med skattepengar att satsa på något som är så osäkert.

– Flygbolag säger alltid ja om man frågar dem, men sedan kommer de inte, säger Arne Karyd som utrett flygfrågor i åratal för både Trafikverket och Luftfartsverket.

Hävdar motsatsen

Nu har flygplatsbolaget och näringsdepartementet svarat på kritiken. I rapporten som lämnats till EU-kommisionen hävdar de att det visst finns flera flygbolag som tänker satsa på Sälen och Trysil.

Vilka bolag det handlar om och exakt varifrån turisterna ska komma hålls däremot hemligt. Det anses vara affärshemligheter och uppgifterna är överstrukna i den annars offentliga rapporten.

Jämför med Luleås flygplats

Utredaren Arne Karyd hävdar att sådana här löften inte brukar hållas och jämför med det misslyckade bygget av en stor flygplats i Luleå för några år sen – kallad Kallax Cargo.

Både flygplatsbolaget och regeringens handläggare menar att Arne Karyd inte alls har jämfört med de flygplatser som faktiskt finns vid andra skidorter i Europa och att han därför inte kan dra några sådana här slutsatser.

Vägrar satsa utan flygplats

Arne Karyd tycker att skidföretagen först borde satsa på charterflyg till Mora flygplats för att se om det finns så stort intresse som det hävdas. Regeringen skriver nu i svaret till EU-kommissionen att de stora fjällföretagen i Sälen och Trysil inte vill satsa på något sådant och inte heller satsa så stora pengar om det inte byggs en flygplats i själva Sälenfjällen.

Arne Karyd menar att de medvetet missuppfattat hans kritiska rapport och han kommer inom kort att själv skriva till EU-kommissionen för att försvara sig.

EU lämnar besked i vår

EU-kommissionen ska säga ja eller nej till det svenska statliga stöd som utlovats på 250 miljoner kronor. Något beslut i frågan väntas nu inte förrän tidigast i slutet av februari.

Enligt planerna ska flygplatsen i Sälen öppnas i december 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygplatsen i Sälen

Mer i ämnet