Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vice chefsåklagare Helena Falkerby har bestämt sig för om hon ska överklaga domen. Foto: Åklagarmyndigheten, Jessica Gow/TT

Hockeyspelare från Avesta svingade klubba i ansiktet på annan spelare – frias

Uppdaterad
Publicerad

En hockeyspelare från Avesta svingade sin klubba mot en annan spelare så att han bröt käkbenet och skadade flera tänder. Avestaspelaren åtalades för grov misshandel. Falu tingsrätt friar nu spelaren.

– Jag kan konstatera att rätten inte delar min bedömning. Jag kan också konstatera att rätten inte varit enig, säger Vice chefsåklagaren Helena Falkerby.

Det var i januari 2022 som 19-årige Kid Andersson från Hille/Åbyggeby IK sprutade vatten från avbytarbåset mot en Avestaspelare som skulle teka i en juniormatch.

Strax därpå fick han en klubba i ansiktet från Avestaspelaren.

Kid Andersson bröt käkbenet på flera ställen, skadade flera tänder och fick en sprucken läpp.

Foto: privat/Jessica Gow/TT

I Klippet ovan utvecklar vice chefsåklagare Helena Falkerby hur hon ser på domen och det faktum att rätten inte varit enig i sin bedömning.

Förnekar brott

Avestaspelaren har hållit med om händelseförloppet, men förnekat brott då han inte ansett sig haft uppsåt. Han har sagt sig vilja träffa vattenflaskan och att han träffade Kid Andersson var enligt honom en olyckshändelse.

Falu tingsrätt friar nu Avestaspelaren. Orsaken är att det inte kunnat bevisas att Avestaspelaren haft uppsåt att träffa Kid Andersson i ansiktet. Det var en oenig rätt som kom fram till domen. Lagmannen, domaren som är chef över tingsrätten, var skiljaktig i skuldfrågan och menar bland annat att Avestaspelaren borde ha vetat att ishockeyspelare i avbytarbåset ofta är oskyddade och inte beredda att utsättas för våld.     

Avestaspelaren ska dock betala skadestånd på drygt 66 000 kronor för de skador som uppstod. Tingsrätten menar att Avestaspelaren agerat vårdslöst när han slog med klubban, vilket gör honom skadeståndsskyldig.

”Det är extraordinärt”

Avestaspelaren stängdes av i ett års tid efter händelsen. Åklagaren skrev i åtalet att Avestaspelaren har visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att slå med ett tillhygge.

– Det förekommer vårdslösa slag inom hockeyn men det här var extraordinärt, sa Rolf Rickmo, ordf Dalarnas ishockeyförbunds disciplinnämnd till SVT Gävleborg efter att händelsen polisanmälts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.