Maserfrakts vd Per Bondemark ger exempel på klimatsmarta åtgärder inom transport som redan införts eller som undersöks. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Hållbarhetsinitiativ från industrin – godstransporter ska bli mer klimatvänliga

Uppdaterad
Publicerad

Transporterna från och till Dalarna och Gävleborg ska bli mer klimatvänliga. Det vill ett 15-tal företag och myndigheter som nu med Mellansvenska Handelskammaren i spetsen går tillsammans i ett initiativ som ska göra länens transporter mer hållbara och konkurrenskraftiga.

Förutom en övergång till fossilfria drivmedel handlar det om högkapacitetsfordon eller överflyttning till järnväg och sjöfart enligt ett pressmeddelande från Region Dalarna, där det slås fast att konkurrenskraftiga godstransporter är avgörande för den fortsatta tillväxten.

– Att stödja en sådan satsning är en överlevnadsfråga för Dalarna, säger regionrådet Birgitta Sacrédeus (KD).

Dalarna – Klimatet i fokus

Länens placering och geografi pekas ut som en orsak till att transporterna behöver bli mer hållbara. Ofta är det långa avstånd inom länen eller till en exportmarknad.

Exempel på företag myndigheter som ligger bakom initiativet är Arctic Paper, Boliden Mineral, Outokumpu, Ovako, Region Dalarna och Region Gävleborg.

I början på nästa år ska en gemensam handlingsplan för transporterna till och från Dalarna och Gävleborg vara klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet