Mårten Lyth, kommunikationsdirektör på Spendrups. Foto: TT/Spendrups

Spendrups:”Ingen blixt från klar himmel”

Uppdaterad
Publicerad

Att NCC häver avtalet för vattenledningen som byggs i Ludvika mellan Grängesberg och Östansbo överraskar inte Mårten Lyth, kommunikationsdirektör på Spendrups.

– Man kan väl säga att det inte kommer som en blixt från klar himmel, det är något som vi har känt på oss.

NCC vill nu dra sig ur arbetet med den 13 km långa vattenledning som främst är tänkt att förse Spendrups bryggeri med vatten. Trots fem års arbete har vattenledningen aldrig fungerat och kommunen och byggföretaget skyller problemen på varandra.

LÄS MER: Kommunen: De får inte alls häva kontraktet

Vattenledningen i Grängesberg

Måste brygga i förväg

Enligt kommunikationsdirektör på Spendrups, Mårten Lyth, var själva poängen med en fast ledning på plats att de skulle ha en högre vattentillgång och kapacitet för att klara de olika säsongerna, eftersom det ibland är större produktion och ibland mindre.

Utan ledningen måste företaget nu arbeta på ett annat vis.

– Nu är vi på väg in i en större när sommaren kommer, vilket betyder att vi måste lagerhålla på annat sätt och vi måste produktionsplanera, alltså brygga i förväg så att säga. Och det är svårt att göra snabba justeringar, att till exempel klara av en större efterfrågan av en viss produkt.

NCC häver nu avtalet med Ludvika kommun – trots att kommunen sagt att de inte får och att det i så fall skulle vara ett avtalsbrott. Foto: Börje Hols/SVT

Kan inte expandera utan ledningen

Den 13 april avvecklade NCC arbetet och lämnade vattenledningen. Men det här gör inte att Spendrups ”sitter i sjön”, men självklart vill företaget ha vattenledningen på plats så snart som möjligt, menar Mårten Lyth. För utan den finns bland annat inte möjlighet till expansion.

– Ledningen är redan kraftigt försenad så vi har vidtagit andra kompensatoriska åtgärder för att hantera situationen. Men det är inte så vi vill jobba, det kostar oss pengar och möda.

LÄS MER: NCC väljer ändå att häva avtalet

NCC har problem att lägga på ”rätt sätt”

– Man kan konstatera att projektet är sex år gammalt och det är andra gången som ledningen läggs och andra gången som man stöter på problem. Att NCC väljer att häva detta innebär ju att de har haft problem med att lägga ledningen på ett korrekt sätt. Men vem som är skyldig i detta, det kan vi inte ha någon åsikt om.

Att NCC nu vill häva avtalet överraskar inte Mårten Lyth som menar att man på Spendrups haft det på känn. Och om tvisten mellan kommunen och företaget säger han:

– Vår situation är att vi är slutkunder i det här arbetet, det är kommunen som är uppdragsgivare och hur deras avtalsläge ser ut är ju svårt för oss att bedöma. Man pratar om grundad eller ogrundad hävning och det kan inte vi ha någon åsikt om, det är juridisk fråga.

Detta har hänt

Det var 2012 som NCC fick i uppdrag av Ludvika kommun att bygga en ledning från vattenverket i Östansbo till Grängesberg där i första hand Spendrups nya bryggeri var i behov av mer vatten. Men problemen har avlöst varann. Tryckledningen har aldrig fungerat på grund av läckage och för drygt ett år sedan beslutades att gräva upp ledningen och ersätta den med en ny. Men det arbetet är stoppat.

NCC hävdar att det är valet av ledningsrör som är problemet. De klarar inte påfrestningarna med högt vattentryck i kombination med dåliga markförhållanden. Kommunen hävdar att NCC har tekniska problem med genomförandet, vilket leder till nya läckade. Men eftersom kommunen inte betalar så länge man inte har en fungerande vattenledning, så vill nu NCC häva avtalet. Ludvika kommun hävdar dock att NCC inte har rätt att göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenledningen i Grängesberg

Mer i ämnet