Ingen trafikplikt på flygplatserna i norra Dalarna. Regionråd Ulf Berg (M) kritisk. Foto: Anders Hansson

Ingen trafikplikt på flygplatserna i norra Dalarna – regionrådet kritisk

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen trafikplikt på någon flyglinje mellan Mora, Sälen och Stockholm. Åtminstone inte nu. Det beskedet gav regeringen genom infra-strukturminister Tomas Eneroth (S). Skälen är bland annat coronapandemin, som gjort att flygtrafiken minskat kraftigt. Men argumenten håller inte, menar regionråd Ulf Berg (M).

När inga flygbolag tycker att det är ekonomiskt lönsamt att trafikera vissa sträckor, finns det möjlighet för staten att handla upp trafik och stödja en sådan icke lönsam sträcka. Det kallas trafikplikt.

Region Dalarna och de kommuner som som är delägare i Dalaflyget som driver flygplatserna i Borlänge och Mora hade begärt att regeringen skulle besluta om trafikplikt på en helt ny flyglinje med start i Sälen, mellanlandning i Mora på väg till Arlanda.

Mora flygplats

Mora och Borlänge har saknat reguljärtrafik sedan 2018 och därför hade man hoppats att få igång flyget igen genom lösningen med Sälen som startflygplats, ett upplägg som motsvarar befintliga flyglinjer i Värmland och Jämtland som fått trafikplikt.

Men regeringen anser att flygtrafiken generellt har minskat dramatiskt bland annat på grund av coronapandemin. I sitt svar om den begärda trafikplikten Sälen-Mora-Arlanda meddelar Tomas Eneroth (S) att det inte införs på sträckan. 

– Det är mycket svagt att man skyller på coronan, säger regionråd Ulf Berg (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mora flygplats

Mer i ämnet