Joggaren Bo-Göran Bengtsson tycker att Försvarsmakten ska skylta bättre på området, speciellt när det är en övning med skarpskjutning på gång. Foto: SVT

Joggare nära att bli skjuten – döms till böter

Uppdaterad
Publicerad
Den man som i juni förra året joggade rakt in i en militärövning där man övade med skarp ammunition dömdes idag till dagsböter.

Själv anser han att området inte var tillräckligt skyltat och dessutom dåligt avspärrat.

– Eftersom folk lyckas ta sig in och komma förbi bommarna, så är det lätt att man hamnar där inne, säger Bo-Göran Bengtsson, alltså den joggare som det har rapporterats om.

Tycker du man borde ha stängsel?

– Ja, om de ska ha skarpskjutning då tycker jag att de borde förstärka på något vis. Det finns ju också de som inte kan svenska och dessutom finns det ju en risk att barn tar sig in på området.

Får böter på 8.000 kronor

Även om tingsrätten har dömt mannen till dagsböter på 40 dagsböter á 200 kronor, vilket är böter på 8.000 kronor, så menar rätten att mannen varit oaktsam och inte med mening sprungit in på området.

Det här var inte första gången som någon sprang inne på området under pågående skjutövning. En kvinna gjorde exempelvis samma sak förra året, men den anmälan ledde inte till åtal. Detta har dock försvarsmakten reagerat över och begärt  omprövning av beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer