Julia Roddar: ”Det är ofta som man bryter ihop”

Uppdaterad
Publicerad

Till vardags har hon under de senaste två åren spelat fotboll i Sveriges bästa liga och från och med oktober 2017 har Kvarnsvedens Julia Roddar varit en del av det svenska landslaget. Samtidigt ser livet som fotbollsproffs markant olika ut mellan män och kvinnor inom fotbollen.

– Det är ofta man bryter ihop på kvällen, man har presterat på jobbet och sen på träning. Man har ingen ork längre, säger Julia Roddar.

Den ekonomiska situationen för många av landets bästa kvinnliga fotbollsspelare gör att många tvingas ha ytterligare ett jobb på sidan av Allsvenskan.

Skilda världar i elitfotbollen

– Det är klart att män har helt andra förutsättningar till att utvecklas inom fotbollen när de kan lägga ner all sin tid på sporten, säger Julia Roddar.

Försöker tänka positivt

I Damallsvenskan 2017 är det cirka 25 procent som helt kan försörja sig på fotbollen. I Kvarnsveden ser situationen något annorlunda ut: Där jobbar eller studerar samtliga spelare som inte köpts in från andra länder.

– Helt ärligt så orkar man inte prata om orättvisor hela tiden. Det gör bara att man blir deppig. Det har blivit så att vi i laget försöker att helt fokusera på fotbollen och all glädje som den för med sig i form av vänner med mera, säger Julia Roddar.

Det står nu klart att Kvarnsveden åker ur Allsvenskan inför säsongen 2018.

Dela med dig av dina erfarenheter

Tjejer som får sämre träningstider än killar, omklädningsrum för tjejer utan duschar och damlag som säljer lotter för herrlagens skull. Det här är några av de berättelser vi har fått till oss när vi berättat om skilda världar inom fotbollen.

Har du spelat fotboll? Dela med dig av dina erfarenheter här: Hur skiljer sig fotbollen åt för killar och tjejer?

TV: När Julia lånas ut till landslaget får klubben ingenting – när herrarna lånas ut blir det miljonbonusar. Se hela inslaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skilda världar i elitfotbollen

Mer i ämnet