Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här listas tre av de mordfall i Dalarna som fortfarande är ouppklarade. Foto: SVT

Kalla fall-gruppen efterlyser allmänhetens tips – Pernilla Theorin-mordet först ut

Uppdaterad
Publicerad

Polisens kalla fall-grupp i region Bergslagen har en lista med upp mot 30 olösta grova brott i Dalarna, Värmland och Örebro. Nu vill de ha in nya tips från allmänheten.

Den närmaste tiden kommer polisen att publicera notiser med detaljer kring respektive brott på polisens hemsida, efter att först ha informerat anhöriga till de drabbade. Det görs efter en modell som polisen i region Syd har använt för nästan hela regionens lista med ”kalla fall”.

– Där såg vi att de fick ett väldigt gensvar. De här tipsen som kommer in är ett komplement till allt annat utredningsarbete, berättar gruppchefen Tomas Johansson.

Upp till 30 ärenden på bordet

Just nu pågår det en revision av ärendelistan som ska hanteras av polisens grupp för kalla fall i polisregion Bergslagen, men det tros bli uppemot 30 fall på listan efter genomgången.

Först ut att uppmärksammas är mordet på Pernilla Theorin i Avesta 2006. Hon hittades död i en brandskadad lägenhet men bedöms ha dödats redan innan branden startade.

Ändrade lojaliteter

Att lång tid har passerat sedan brottstillfället är inte enbart en nackdel i utredningarna, eftersom de inblandade kan vara redo att lämna nya uppgifter nu, berättar gruppchefen.

– Man kan vid brottstillfället ha varit lojal mot någon i en relation, men det kan ändras – vilket öppnar nya möjligheter som inte fanns då, säger Tomas Johansson.

Ouppklarade mord i Dalarnas län:

Borlänge, Ritargatan, 2013

20-årig man, polsk medborgare, anträffad död i skogsområde. Kroppen hittades i form av skelettdelar och identiteten var inledningsvis okänd.

Mora, Stenvägen, 2010

54-årig man anträffad död i lägenhet. En man dömdes för mord till 12 års fängelse av tingsrätten, men frikändes senare av hovrätten.

Falun, ”Linda Chen-mordet”, 2009

32-årig kvinna anträffad död i skogsområde. En person dömdes för brott mot griftefriden, men frikändes från misstankarna om att ha dödat kvinnan.

Avesta, Axel Johnssons väg ”Pernilla Theorin-mordet”, 2006

30-årig kvinna anträffad död i lägenhet. En person satt häktad men släpptes innan åtal.

Avesta, Myrgatan, 2005

22-årig man anträffad död i trapphus, 19-årig man anträffad svårt skadad på gatan. En person häktades men släpptes senare.

Ludvika, Prästgårdsgatan, 2000

44-årig man anträffad död i lägenhet.

Borlänge, Kornstigen, 1998

38-årig man anträffad död i lägenhet.

Borlänge, Kornstigen 1992

32-årig kvinna anträffad död i lägenhet.

Stjärnsund, Rörshyttan ”Levi-mordet”, 1988

24-årig man, israelisk medborgare, anträffad död på skogsväg. Thomas Quick tog på sig mordet, men frikändes senare efter att han drog tillbaka erkännandet.

Orsa, Heden, 1985

24-årig man anträffad död i skogsområde.

Källa: Polisens kalla fall-grupp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.