Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad de senaste 13 år av turism gjort med naturen kring Fulufjället. Foto: Sofie Lind

Kartläggning: Så har turisterna påverkat Fulufjällets nationalpark i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

En kartläggning visar att det blivit markant fler tältplatser och eldstäder i Fulufjällets nationalpark sedan år 2007. Även stigarna i området har blivit längre och fler i den värdefulla miljön.

Det var i höstas som tre studenter från Göteborgs universitet gav sig ut för att se hur slitaget ökat i nationalparken genom åren. Resultatet visar till exempel att antalet meter stig i området kring Rösjöstugorna ökat markant. År 2007 fanns 2 454 meter upptrampad stig – i höstas, år 2020, uppmättes 6 359 meter stig.

Fått ökade resurser

Länstyrelsen har i år fått ökade resurser, bland annat genom en till anställd, för att arbeta med nationalparken och naturreservatet. Och från myndighetens håll ser man med oro på resultatet av rapporten.

Old Tjikko

– Dels så ska vi främja friluftslivet så att människor ska komma ut i naturen, men vi har också ett uppdrag att skydda naturen från slitageskador. Så det är klart att det oroar, säger Helena Ohlsson på Länsstyrelsen Dalarna.

Planen för att rädda Old Tjikko dröjer

Redan i sommar ska förhoppningsvis en åtgärdsplan finnas på plats men vissa åtgärder måste planeras långt i förväg. En sådan åtgärd är till exempel hur man ska rädda Old Tjikko, världens äldsta trädorganism som är ett populärt besöksmål. Trädet riskerar att dö då rotsystemet blivit exponerat efter att nyfikna besökare gått väldigt nära trädet.

– I bästa fall hoppas jag på att vi har en åtgärdsplan för Old Tjikko till sommaren 2022 men vi kan behöva göra akuta åtgärder redan i sommar, säger Helena Ohlsson på Länsstyrelsen Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Old Tjikko

Mer i ämnet