Det fackförbund som företräder Inger Klangebo menar att hennes uppsägning provocerades fram. Foto: SVT

Klangebo kräver skadestånd: ”Uppsägningen var framprovocerad”

Uppdaterad
Publicerad

Nu krävs Falu kommun på skadestånd för hanteringen av ledningsförvaltningens före detta chef, Inger Klangebo.

Det var Klangebo som på falska grunder anmäldes i det så kallade visselblåsarärendet som senare ledde till att anmälaren, kommundirektören, avgick.

Det var i augusti i år som ledningsförvaltningens chef, Inger Klangebo, tillsammans med ytterligare två chefer i Falu kommun sa upp sig från sina tjänster. Klangebo sa då att hon ville gå vidare med eget företagande.

Uppsägningen var framprovocerad

Nu är bilden en annan. Hennes företrädare,  Akademikerförbundet SSR menar att uppsägningen var framprovocerad.

I en begäran om lokal tvisteförhandling skriver man att arbetsgivaren har gjort det omöjligt för Klangebo att vara kvar och att det därför ska ses som en uppsägning från arbetsgivarens sida utan saklig grund. Därför vill man ha ett skadestånd för brott mot lagen om anställningsskydd.

”Jag tappade glädje”

Klangebo vill inte uttala sig idag. Men så här sa hon när SVT träffade henne tidigare i höstas, i en hittills opublicerad intervju:

– Jag kom till en punkt där jag inte hade något val än att lämna. Det handlade om min hälsa, jag tappade glädje och energi – jag kände inte igen mig själv. Min familj har lidit något oerhört under den här tiden. Därför tog jag ansvar över mig själv och lämnade.

Felaktiga anklagelser

Skadeståndskravet kommer i kölvattnet av SVT:s avslöjande om att det var kommundirektör Dan Nygren som var visselblåsaren som riktade allvarliga anklagelser mot Klangebo.

Det visade sig att flera av anklagelserna var direkt felaktiga och att Dan Nygren själv känt till att så var fallet.

Förhandlingar efter nyår

Hur stort skadeståndskravet blir kommer akademikerförbundet SSR att precisera senare. Förhandlingarna beräknas komma igång efter helgerna enligt kommunen.

SVT har sökt Dan Nygren för en intervju, utan framgång.

Visselblåsarärendet i Falu kommun

  • En av anklagelserna som riktades mot Klangebo handlade om att hon fått en utbildning på omkring 100.000 kronor av en leverantör,  i utbyte mot att hon skulle anlita densamma. Något som skulle kunna generera fängelsestraff.  
  • I själva verket fanns det ett avtal som tydligt visade att det var kommunen som betalade utbildningen och att det var Dan Nygren själv som skrivit under. Han bifogade dock aldrig avtalet i sin anmälan till revisionen. Det blev känt först senare när Klangebo själv tog fram det.  
  • I den så kallade ”visselblåsarlagen” finns ett starkt skydd mot repressalier mot den som larmat om missförhållanden. Men om man lämnar in anklagelser som det inte finns fog för upphör skyddet och i förarbetena till lagen framgår det dessutom att uppgiftslämnaren själv kan göra sig skyldig till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.