Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så blir den nya Kristinehallen och här är kostnaden – ”Kommer bli en enorm skillnad.” Foto: Falugruppen/SVT

Klartecken för nya Kristinehallen – nu kan ombyggnationen börja

Uppdaterad
Publicerad

Nu har även politikerna i Region Dalarnas fullmäktige sagt ”ja” till planerna på att bygga om Kristinehallen i Falun till ett konserthus.

– Det känns jättehärligt att få verka i en region där man i de här tiderna satsar på kulturen, säger David Lundblad, länsmusikchef.

Kostnaden för den nya konserthallen beräknas bli runt 227 miljoner kronor och förhoppningen är att man ska kunna slå upp dörrarna för besökare under 2027.

– En del kommer man ju att känna igen i och med att vi använder den gamla hallen som konsertsal. Men sen i den nya foajén kommer det också byggas en scen som man kan tänka på som en klubbscen eller för kammarmusik eller varför inte en elevafton med musikskolan, säger David Lundblad.

Fler platser i nya hallen

Hela skalet för hallen byggs om, vilket enligt länsmusikchefen innebär att akustiken blir mer anpassad för en modern symfoniorkester.

– Och antalet sittplatser kommer att utökas till 600 ungefär, fortsätter han.

I videon: Så blir den nya Kristinehallen och här är kostnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.