Susanne Norberg (S) och Joakim Storck (C) tycker att det är helt rätt att Dan Nygren ska få behålla sin lön som kommundirektör. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Kommunalråden försvarar direktörslön för projektarbete

Uppdaterad
Publicerad

Den avgående kommundirektören Dan Nygren kommer att få behålla sin lön vid Falu kommun, trots att han från och med sista januari 2018 kommer att ha andra sysslor. Kommunalråden försvarar nu beslutet.

I det avtal som skrevs mellan Susanne Norberg (S) och kommundirektör Dan Nygren, står tydligt att om han själv säger upp sig så anpassas lönen till den aktuella befattningens löneläge.

Genom en bilaga som skapats av ett förhandlingsutskott bestående av Susanne Norberg, Christina Haggren (M) och Krister Johansson (S) kommer dock Nygren att behålla sin lön, trots att han nu kommer att jobba som projektledare.

SVT granskar Falu kommun

– Han finns till kommunens förfogande till maj 2019, det är en särskild överenskommelse, det är inte en regelrätt uppsägning, därför har vi valt att göra en bilaga till det tidigare avtalet, säger Susanne Norberg.

Borde inte detta ha förankrats i kommunstyrelsen först?

– Vi har haft en dialog med bland annat kommunstyrelsens presidium och har valt att ta det här beslutet, det är särskilda händelser som påverkat oss att ta det här beslutet.

Ni har en person som jobbat som kommundirektör men som nu ska göra annat, men han ska fortfarande ha kvar sin lön, varför det?

– Det här är inte första gången, vi har haft andra som haft kvar sin lön under uppsägningstiden.

Men här handlar det ju inte om någon uppsägningstid, här är det ju tills perioden löper ut?

– Ja men det gäller inte någon tillsvidareanställning utan det gäller en fast tid.

Du tycker det är försvarligt att göra på det här viset?

– Vi hade kunnat hamna i en annan situation med avgångsvederlag, men i det här fallet så har ju kommundirektören själv valt att kliva av.

Ja här var det ju saker som talade för att han inte skulle ha några särskilda förmåner, men ni har delat ut det ändå från politikens sida?

– Ja vi har valt att ta det beslutet.

Även kommunalrådet Joakim Storck (C) ställer sig bakom beslutet. Han har dock inte varit inblandad när det fattades.

– Jag har blivit informerad i efterhand.

Tycker du det är ok att bli informerad i efterhand, är det så man ska bedriva de kommunala frågorna i Falun?

– Vi har ju valt den typen av organisation, det tycker jag inte är något konstigt, vad jag förstår så har man följt den rutin som vi har, och det här är det beslut som fattats.

Ni kommer att få betala ut kommundirektörslöner under en period framöver, det tycker du är ok?

– Vi får fundera över vad alternativen skulle ha varit, om vi skulle ha betalt ut ett avgångsvederlag till exempel.

Det är ju inte aktuellt, han har ju sagt upp sig själv?

– Nej men det här är en lösning som man bedömer vara den bästa för kommunen helt enkelt.

TV: Se intervjun med kommunalråden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Falu kommun

Mer i ämnet