Polisens drogförebyggande arbete haltar – kommuninitiativ ska fylla lucka

Uppdaterad
Publicerad

Förändringar i attityden till droger, en synbar ökning i användande, och ett haltande förebyggande arbete från polisens sida. Det är bidragande orsaker till att Falu kommun nyligen startade ett samarbete för att öka tryggheten i kommunen och komma åt droganvändandet.

När svaren kom från en enkätundersökning som genomförs regelbundet bland ungdomar visade den en ökning i användandet av cannabis. Dessutom testades avloppsvattnet i kommunen. Resultaten visade att mer cannabis brukas här i förhållande till folkmängd än i Gävle.

– Det är allvarliga indikationer, vi är en lugn och trygg kommun men vi måste också våga se när det är ökade problem och sätta in motåtgärder, säger Ulrika Gustafsson Lindberg, brottsförebyggande samordnare och BRÅ-samordnare i Falu kommun.

Nytt samarbete

Resursbrist och nya arbetssätt efter omorganisationen inom polisen har gjort att arbetet mot narkotika haltar. Falu kommun har nu tagit efter en modell som Örebro var först med, där kommunen samarbetar med det kommunala bostadsbolaget och polisen, för att med med kort varsel komma åt problem som uppstår.

Informationsinsamling

Tanken är att samla in information från ett flertal källor såsom fastighetsägare, krogar, butiker, skolor och fritidsgårdar och samla en bild över läget.

– Om vi får indikationer på att det förekommer öppen droghandel på någon plats i Falun så kan vi rikta resurser dit, det kan vara i form av polis eller om det är unga personer så kan våra ungdomsstödjare söka upp de här ungdomarna, säger Ulrika Gustafsson Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna – Droger i Dalarna

Mer i ämnet