Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunjuristen Ellen Gräfnings om tingsrättens beslut om att fria Falu kommun från ansvar efter John Walters död. Foto: SVT/Lotta Olin

Kommunjuristen om tingsrättens beslut: ”Viktigt för alla kommuner i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Falu kommun har inte agerat fel när de placerade John Walter på HVB-hemmet i Hagfors, det slår Falu tingsrätt fast.

– Framförallt tycker kommunen att det är bra att tingsrätten tagit ställning i frågan, säger Ellen Gräfnings, kommunjurist.

Pojken placerades på hemmet trots att det tidigare fått kritik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och att det fanns brister i form av trasiga staket och dörrar som inte var säkra.

– I det här fallet har kommunen inte haft någon anledning eller kunnat befara att John Walter skulle befinna sig i någon verklig eller omedelbar fara, säger Ellen Gräfnings.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Två veckor efter att John Walter flyttat till HVB-hemmet gick han ut genom en olåst altandörr och ett par timmar senare hittades han drunknad i den närliggande Uvån.

Hör Falu kommuns jurist Ellen Gräfnings kommentera domen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet