SVT Dalarnas reporter gjorde några nedslag och hittade bland annat skulpturer av drivved och färgglada kepsar. Foto: Audrey Erath/SVT

Konstkalas i Smedjebacken – från skulpturer av drivved till färgglada kepsar

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det konstfrossa i Smedjebackens kommun med det årliga arrangemanget Konst runt Barken. Förhoppningen är att de sexton olika utställningsplatserna ska locka mer besökare än tidigare. 

– Det känns som att det ligger lite i luften att det kan bli ett riktigt bra år, säger kultursamordnaren Anna Johnsson.

Det är sjunde året som Konst runt Barken arrangeras. Det är en konst- och hantverksrunda där professionella konstnärer och amatörer ställer ut sina verk i butiker, ateljéer, logar, uthus och trädgårdar på olika platser i Smedjebackens kommun.

– Syftet är att hitta fler platser där konstnärer och folk som gillar att titta på konst och hantverk kan mötas. Och tanken med att ha det så här utspritt är för att inkludera hela kommunen, säger Anna Johnsson.

Hoppas på vaccineffekt

Vanligtvis brukar konsthändelsen locka en blandning av kommuninvånare, besökare från grannkommunerna, tillresta från Mälardalen och Stockholm samt sommarstugegäster.

– Förra året uppskattade vi att det var ungefär 1 100 besökare. Men det kändes som att folk var lite försiktiga förra året på grund av pandemin, medan det känns som att det ligger lite i luften nu att det kan bli ett riktigt bra år, säger Anna Johnsson.

Häng med till några av konstrundans utställningsplatser i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.