Så klarar du 72 timmars kris

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen startar en landsomfattande beredskapsvecka, då vi ska få lära oss hur vi kan klara oss själva i 72 timmar vid kris. Om det till exempel blir ett större strömavbrott.

Många medborgare är inte beredda att klara sig i 72 timmar, som sig bör, om det skulle bli strömavbrott eller en annan form av samhällskris.

Därför inleder myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, tillsammans med Länsstyrelsen och kommunerna en krisberedskapsvecka för att .

– Man förväntas kunna ta hand om sina basala behov under 72 timmar, ha vatten, mat och mediciner och ordna värme till exempel, säger Karin Jonasson på Länsstyrelsen.

Ett exempel på en större krishändelse inträffade förra året då 100.000 hushåll runtom i Dalarna blev strömlösa, efter en brand i ett ställverk där en strömtransformator började brinna.

Alla är inte beredda  

Många är redan beredda med ett beredskapskit om olyckan skulle vara framme, men inte alla. Det finns en hel del information att ta del av som berättar hur man ska gå tillväga för att klara sig. Bland annat på sajten 72 timmar där Civilförsvarsförbundet ger olika tips.

– Jag har nog inte det, jag önskar att jag hade det. Man lever nog i sin lilla bubbla och tror aldrig att något ont ska hända en själv, säger Jessica Davidsson i Enviken.

Christer Dahlstedt i Enviken har däremot haft det i tankarna och förberett med både mat och en vattenberedskapsplan.

– Ja det har jag faktiskt tänkt på, så jag har lite konserver och vattendunk så om det krisar till sig så finns det källor där jag bor som jag kan hämta vatten, säger han.

Flera aktiviteter förbereds

Karin Jonasson på Länsstyrelsen berättar att det under veckan blir det aktiviteter i många av länet kommuner.

– Tilll exempel ordnas det utbildningar i skolan, där man utbildar barnen så att de kan gå hem till föräldrarna och påverka dem. Även räddningstjänsten håller öppet hus på flera håll, berättar hon.

LÄS MER: ”Jag kan tro att vi tar mycket av samhällsfunktionerna för givet”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.