Lisa Jämtsved Lundmark, biträdande avdelningschef, Universitetskanslersämbetet Foto: SVT/Pernilla Ahlsén

Kvaliteten på Högskolan Dalarnas lärarutbildningar ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Universitetskanslersämbetet (UKÄ) genomför nu en omfattande utvärdering av kvaliteten på landets lärarutbildningar. Med i granskningen finns tre lärarutbildningar på Högskolan Dalarna där samtligas kvalitet ifrågasätts.

Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har publicerat resultatet av tre utbildningar på Högskolan Dalarna. Det är Grundlärarexamen, inriktning förskoleklass och årskurs 1-3, Grundlärarexamen, inriktning 4-6 samt Förskollärarexamen. Samtliga inriktningar får ifrågasatt kvalitet. Främst handlar det om att den vetenskapliga kompetensen hos undervisande personal inte bedöms vara tillräcklig, speciellt i matematik och svenska.

Ett år på sig för åtgärder

– Man har nu ett år på sig att åtgärda bristerna men vi kan se är att många lärosäten redan påbörjat sitt utvecklingsarbete, säger Lisa Jämtsved Lundmark, biträdande avdelningschef, UKÄ.

Om ett år gör UKÄ en ny granskning fast då enbart på de delar som brustit. Finner man då att det fortfarande är otillfredsställande kan man bli av med examenstillståndet.

– Ja i värsta fall riskerar man att vi drar in tillståndet till examen, säger Lisa Jämtsved Lundmark.

På Högskolan Dalarna var vissa delar av kritiken väntad.

– Vi har ju vetat om det här ett tag men har också jobbat med det, säger Mats Tegmark, utvecklingsledare lärarutbildningsområdet på Högskolan Dalarna.

Han är övertygad om att man kommer klara kraven till nästa granskning.

Vi satsar stort på detta och är helt övertygade om att det kommer att gå bra,säger Mats Tegmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer