Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emil Nilsén, suppleant i Leksands IF presenterar stadgeändring gällande att man måste ha varit medlem i föreningen under föregående verksamhetsår för att få rösta. Foto: Henrik Kilefors/SVT

”Du ska vara leksing om du vill hjälpa Leksands IF” – förtydligande om framtida styrelser

Uppdaterad
Publicerad

I SVT:s granskning av Leksands IF har den tidigare valberedningen vittnat om hat de fick ta emot när de presenterade ett nytt styrelseförslag förra sommaren. Konflikterna har lett till en fortsatt diskussion i föreningen, och i fredags hölls en extra föreningsstämma för att förtydliga stadgarna gällande vem som kan väljas till förtroendeuppdrag.

Sommaren 2023 kantades Leksands IF av turbulens. Det krävdes tre årsmöten innan SHL-klubben hade en ny styrelse.

Valberedningen hade fått i uppdrag att föreslå en styrelse som skulle professionalisera och modernisera föreningen.

Hatet i Leksands IF

Styrelseförslaget de tog fram fick hård kritik från en del medlemmar. Förslaget att spegla styrelserna, med samma styrelse i aktiebolag och föreningen, kritiserades. Liksom vilka personer som skulle kunna vara valbara för ett styrelseuppdrag.

Få deltagare kom till extrastämman

Ett 20-tal medlemmar var på plats i Tegera Arena och ytterligare ett tiotal medlemmar deltog digitalt. Mötet var det första efter förra sommarens turbulens, och inleddes med att föreningens ordförande Mats Ekelund poängterade att mötet skulle genomföras på ett civiliserat sätt och att ingen skulle lämna mötet och känna sig förnedrad.

Efter en dryg timme var stämman slut och ett beslut fattat. Medlemmarna röstade för en stadgeändring som förtydligar att man måste ha varit medlem i föreningen under föregående verksamhetsår för att få rösta. Och för att kunna väljas in i föreningens styrelse krävs att man varit medlem under föregående verksamhetsår.

Enligt Emil Nilsén, suppleant i Leksands IF:s styrelse och som drivit frågan är det viktigt att ha en viss kulturkännedom om man ska arbeta inom klubben.

– Man måste veta vem man är och var man är för att kunna staga ut en plan för att kunna bli den som man vill bli och vara den man vill vara, säger Emil Nilsén.

GRANSKNING: Se ”Hatet i Leksand” på SVT Play.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer kring vad som ledde till att tidigare förtroendevalda i Leksands IF fick ta emot hat och trakasserier. Foto: Johan Lundahl/SVT

Leksands IF:s styrelser

  • Leksands IF har två styrelser: Leksands IF Ishockey AB och Leksands IF Ishockey Ideell förening.
  • Mats Ekelund är ordförande för båda, men i övrigt består styrelserna av olika personer.
  • Ändringen i den ideella föreningens stadgar kräver två på varandra följande föreningsstämmor. Det innebär att beslutet som togs på fredagens extra föreningsstämma behöver förankras även på nästföljande stämma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hatet i Leksands IF

Mer i ämnet