• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Öggestorp i Jönköpings kommun, Jönköpings län. En brand i en industribyggnad i Öggestorp samhälle leder till kraftig rökutveckling. Boende i Öggestorp med omnejd som påverkas av röken uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte hållbart i längden” – hör Carola Lindblom, verksamhetschef på Avesta lasarett, om det ansträngda personalläget. Foto: Audrey Erath/SVT

Tufft läge på Avesta lasarett – personal ombeds ta extrapass: ”Finns inga vikarier”

Uppdaterad
Publicerad

Personalläget har varit extra ansträngt på Avesta lasarett under de senaste två veckorna. Framförallt är många anställda hemma i familjekarantän och extra tufft är läget på akutmottagningen. För att klara situationen ombeds personal att ta extrapass.

– Vi har inget val, det finns inga vikarier eller någon buffert, säger Carola Lindblom, verksamhetschef på Avesta lasarett. 

Enligt Lindblom är det inte jättemånga ur personalen som är hemma sjuka i covid-19, utan framförallt handlar det om att man är hemma i hushållskarantän. En del är även hemma på grund av magsjuka, RS-virus och influensa.

– Vi är ju en väldigt liten enhet och få i grunden, så visst är det sårbart. Vi har inga marginaler, det hade vi inte innan pandemins utbrott heller, det gör det skört.

Hur kan ni rusta er bättre framåt?

– Vi jobbar ju med att rekrytera och ha en bra bemanning. Det går rätt bra att rekrytera, men det går lite upp och ner ibland, säger Carola Lindblom.

I klippet: ”Kommer bli till det bättre” – hoppas att ändrade karantänsregler ska lätta upp det tuffa personalläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer