Mannen erkänner hot mot flera tingsrätter. Foto: TT

Man erkänner bombhot mot Falu tingsrätt

Publicerad

En man i 35-årsåldern har i förhör med polis erkänt att han riktat hot mot Falu tingsrätt och sex andra tingsrätter i Sverige, det berättar förundersökningsledaren Ola Björstrand för SVT.

Hoten som bland annat riktades mot Falu tingsrätt ska ha skett i slutet av augusti och handlade om att människor ska dö eller skadas.

– I vissa fall namngivna personer, säger Ola Björstrand.

I Falun ska bland annat polisen ha kallats till tingsrätten efter ett bombhot och lagmannen Lars-Erik Bergström ska även fått ta emot personhot.

Fortsatta förhör

Förhör kommer fortsätta hållas med olika personer, bland annat med flera av dem som drabbats av hoten. Förundersökningsledaren Ola Björstrand räknar med att det kommer ta flera veckor att jobba med förundersökningen.

Var på straffskalan ligger den här typen av brott?

-  Det är för tidigt att uttala sig om.

Mannen ska ha erkänt hoten i ett förhör med polisen.

– Det var i ett sedvanligt förhör, inga särskilda omständigheter.

Var befinner sig mannen nu?

– Personen är föremål för rättspsykiatrisk tvångsvård i mellansverige. Det är han sedan ett antal år tillbaka, säger Ola Björstrand.

Mannen är tidigare dömd för liknande brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer