• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

”Det är tyvärr många som har varit sura” – Stina Jakobsson berättar om hur man hanterat det ökade trycket av bygglovsansökningar. Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

Många vill bygga under corona – ökning av bygglovsansökningar i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Bygglovsansökningarna till många kommuner i Dalarnas län har varit mycket fler än normalt under det första halvåret 2020. Förklaringen är delvis coronapandemin.

En enkät som SVT Nyheter Dalarna skickat ut till länets samtliga kommuner visar att många av dem har haft en ökning av bygglovsansökningar det senaste halvåret.

Antalet brukar visserligen gå upp inför somrarna, men i år har det varit ännu fler, då många stannat hemma under pandemin.

Coronaviruset i Dalarna

Vansbro kommun är den som rapporterar om störst ökning, nästan 140 ärenden har kommit in under årets första 6 månader jämfört med knappa 30 samma period året innan.

Skillnader i länet

– Vi har fått väldigt mycket längre handläggningstider och har inte hunnit svara på alla frågor som kommer, berättar Stina Jakobsson som är tillförordnad plan- och byggnadschef i kommunen.

Av elva svarande kommuner är det endast Hedemora som inte haft någon tydlig ökning av bygglovsansökningar.

Till exempel Mora och Orsa är kommuner som märker av att många stannat hemma och byggt under coronapandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet