Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Johansson skyndade sig ut med båten i hopp om att finna någon vid liv. Hör honom berätta i klippet. Foto: Sofie Lind, SVT

”Kände doften av fotogen” – Mats letade efter vraket efter kraschen i Siljan

Uppdaterad
Publicerad

Mats Johansson skyndade sig ut i sin båt när han förstod att något allvarligt hade inträffat ute på Siljan. I hopp om att finna någon vid liv sökte han och flera andra personer i privata båtar av vattenytan för att hitta platsen där flygplanet sjunkit.

SVT har pratat med flera vittnen på plats som såg händelsen och som samtliga beskriver det som surrealistiskt att se planet komma ner mot ytan – och sen försvinna.

Det beskrivs som ett snabbt händelseförlopp där planet försvunnit från ytan inom loppet av några minuter.

Flygkraschen i Siljan

Mats Johansson som bor i området och flera andra var av slump nere vid den lilla hamnen mellan Garsås och Fu vid händelsen.

”Man tänker inte”

Snabbt slängde han och andra sig omedelbart i sina båtar för att leta efter planet och överlevande.

– Man tänker inte, utan agerar bara, säger Mats Johansson och fortsätter:

– Det var ett stort område att söka av men så kände vi doften av fotogen då vinden låg på åt vårt håll – och sen så kom ambulanshelikoptern och räddningstjänsten och tog vid, förklarar han.

Två personer befann sig i planet vid kraschen. En man i 60-årsåldern avled trots återupplivningsförsök och en man i 20-årsåldern hade på tisdagseftermiddagen ännu inte hittats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Siljan

Mer i ämnet