Foto: SVT Dalarna

#MeToo: Inte första rörelsen mot sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Just nu sprids ”Me too”-kampanjen mot sexuellt ofredande på sociala medier och debatten om sexuella övergrepp lyfts ännu en gång.

Tidigare har SVT Nyheter Dalarna uppmärksammat sexuella övergrepp med kampanjen #rörinteminkropp. Då berättade flera kvinnor och tjejer om deras upplevelser av övergrepp. På Stylistprogrammet i Falun hade alla elever i klassen någon gång blivit utsatta:

”Man blir äcklad men samtidigt har man nästan blivit van för hur hemskt det än är så har man blivit härdad för det händer så ofta, säger Wilma Nilsson.”

Kampanjen #MeToo

Ofredanden på sociala medier

Sexuella ofredanden på sociala medier är också vanligt förekommande. SVT Nyheter Dalarna tittare närmare på fenomenet med oönskade dickpics. Granskningen om fenomenet väckte starka reaktioner:

 ”En kvinna i 50-årsåldern beskriver hur hon får bilder från både bekanta och okända män. 

'Dåtidens blottare som man träffade på tunnelbanan som fjortis, i parkerna, bakom kiosker och på midsommar-arrangemang har nu flyttat in i våra hem', skriver hon.”

Har du blivit utsatt?

Nu lyfter SVT Nyheter problemet med sexuella övergrepp igen, med kampanjen #metoo i fokus. ”Metoo (jag också) syftar till att lyfta erfarenheter av sexuella övergrepp och trakasserier, och belysa att det är ett problem som finns överallt.

Om du vill dela med dig av din historia kan du göra det på dalarna@svt.se

Eller gå in och dela med dig av dina erfarenheter direkt i vår chatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet