Det är ännu inte bestämt när och var personerna kommer flytta. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Migrationsverket säger upp alla asylboenden i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverkets samtliga tillfälliga så kallade bostadplatser (lägenheter) för asylsökande i Dalarnas län kommer att sägas upp. Totalt handlar det om 880 bostadplatser i länet och 700 av platserna var belagda under hösten 2020, enligt Migrationsverket.

I december förra året berättade SVT Nyheter Dalarna att Migrationsverket hade planer på att stänga sitt kontor i Borlänge samt flytta de personer som bor i deras lägenheter, till andra län. Något som nu kommer att bli verklighet efter Migrationsverkets beslut som togs i slutet av december 2020. 

– I nuläget finns ingen tidsplan för när eller var personerna kommer få flytta. Eftersom en stor del av de som bor i Migrationsverkets tillfälliga bostäder är i slutet av asylprocessen så vet vi inte hur många som kommer att beröras, säger Lisa Danling, presskommunikatör på Migrationsverket.

Färre asylsökande

Enligt Migrationsverket är bakgrunden till detta att antal personer som söker asyl i Sverige successivt har minskat de senaste åren och färre asylsökande behöver hjälp med tillfällig bostad.

Vad är en så kallad bostadplats?

Migrationsverkets presskommunikatör Lisa Danling svarar:

– En bostadplats är för en person. Det innebär att en lägenhet kan ha flera platser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.