Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mattias Ström på räddningstjänsten berätta om försöket att rädda livet på den nu avlidne och på vilket djup planet finns just nu. Foto: Torbjörn Påhlman/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

En död i flygolycka i Siljan – andra personen ombord saknas

Uppdaterad
Publicerad

Ett mindre flygplan har havererat och störtat i Siljan, någonstans öster om Sollerön. Två tyska män ska ha befunnit sig ombord, varpå en av dem hittats och bekräftats avliden av polisen. Ett stort sökpådrag har pågått under måndagen för att hitta den andra personen – utan resultat.

– Vi har helikopter, flera dykare och båtar som letar. Det är en mycket stor insats, sade Oscar Siljehav Lilja, vakthavande befäl vid Bergslagens räddningstjänst, till TT under eftermiddagen.

Larmet om händelsen kom in vid 16.15-tiden på måndagen. Två personer ska ha befunnit sig på planet när olyckan inträffade mitt ute på sjön Siljan. Den avlidne mannen är i 60-årsåldern och den försvunne ska vara yngre än honom, men polisen vill inte gå in på exakt ålder, och inte heller hur olyckan har gått till.

– Vi vet att det rör sig om ett tvåmotorigt amfibieplan, som kan starta och landa både på land och på vatten, säger Diana Qudhaib, presstalesperson på Polisen i region Dalarna vid 21-tiden.

Var det i samband med en landning på vatten som olyckan skedde?

– Det kan jag inte svara på just nu. Vi kommer tillsammans med haverikommissionen att utreda orsaken, säger hon.

En person avliden

Initialt kallades flera räddningstjänstenheter till platsen tillsammans med Sjöfartsverkets räddningsledarhelikopter där ytbärgare fanns med.

En av personerna som fanns på planet hittades alltså och fördes till sjukhus, senare på kvällen bekräftade polisen att han var avliden.

– Det är vittnen som har sett och hört ett flygplan krascha ner i Siljan. Vi hittade bränsle på ytan och senare hittade vi också en person och lite vrakgods, säger Anders Lännholm, räddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen, till TT.

– Det ska vara ett amerikanskt flygplan som havererat, säger Lännholm till SVT.

Vid 21-tiden på måndagen har den försvunne personen fortfarande inte hittats. Sökinsatsen är avslutad och sjöpolis har begärts för fortsatt arbete.

Ett mindre flygplan med två personer har störtat ner i Siljan under måndagskvällen. Platsen är ungefärlig. Foto: SVT Grafik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Siljan

Mer i ämnet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mattias Ström på räddningstjänsten berätta om försöket att rädda livet på den nu avlidne och på vilket djup planet finns just nu. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT
Två tyska medborgare fanns ombord på planet. En av dem hittades under måndagseftermiddagen och bekräftades död senare under kvällen. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT
Räddninginsatsen pågår utanför Siljan där ett plan har havererat och kraschat ner i vattnet. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT
Ett mindre flygplan med två personer har störtat ner i Siljan under måndagskvällen. Platsen är ungefärlig. Foto: SVT Grafik